+45 51 51 68 80 kontakt@ronnivistisen.dk

Tumlingen – selvstændighed og kontrol (1-4 år)

Det er fascinerende, når et lille tumlingebarn rejser sig op og begynder at stavre målrettet afsted på egne usikre ben. Uden den store erfaring med verden bevæger det sig nysgerrigt omkring på egen hånd og insisterer på at opdage og udforske omgivelserne. Jeg forundres igen og igen over den ukuelige livskraft og frygtløshed, der karakteriserer børn i netop tumlingealderen.

Perioden for det tredje Indre Barn – tumlingen

Livsfasen for det tredje Indre Barn – tumlingen – er karakteriseret ved at barnet begynder at gå selv og dermed er i stand til at udforske verden på egen hånd, dvs. fra ca. 1-årsalderen og så de næste 2-3 år. I denne periode har barnet fuld fart på og søger eventyret med stor appetit og uden frygt. Barnet går fra at leve med en begrænset frihed til oplevelse af, at kunne en masse på egen. En opdagelse, der ofte igangsætter en stædig insisteren på selvstændighed. Denne periode, hvor barnet er opfyldt af livskraft, nysgerrighed og frygtløshed, indrammer det tredje Indre Barn og har selvstændighed og kontrol som hovedtemaer.

Traumer der knytter sig til det tredje Indre Barn

Denne periode af barnets liv er defineret af en stor livsenergi og en frygtløs nysgerrighed og derfor kan voldsomme reaktioner eller begrænsninger på netop den adfærd virke traumatiserende for en tumling og påvirke dets følelsesmæssige reaktionsmønstre og kropslige udtryk fremadrettet.

Hos mange forældre kan tumlingebarnets frygtløshed være direkte angstprovokerende og fx føre til omfattende ´børnesikring’ af hjemmet. Det er helt naturligt og ofte særdeles velbegrundet. Bliver den voksne sikkerhedskontrol derimod for dominerende eller begrænsende for tumlingens udfoldelse kan det skade barnets naturlige udvikling og svække dets evner til at fornemme egne grænser.

Tumlingebørn falder igen og igen, når de skal lære at gå. En medfødt drift vil betyde at de fleste børn, rejser sig igen og igen og fortsætter ufortrødent deres eventyr, medmindre de har slået sig voldsom. Hvis de derimod oplever en meget voldsom reaktion fra forældrene, en høj lyd eller voldsom bevægelse, så kan det få barnet til at stoppe op, stivne i sin bevægelse og afbryde sin færd. Det kan blive forvirret og bange og noget der føltes helt naturligt og ufarligt bliver nu forbundet med frygt og angst. Jo kraftigere en reaktion fra forældrene, jo mere vil det sætte sig som et sanseindtryk i kroppen. Helt fysisk som kroppen der stivner i en bevægelse, et chok en sammentrækning i kroppen.

Strategien for det tredje Indre Barn

Et barn, der oplever meget voldsomme reaktioner på sin udforskning af verden omkring sig eller bliver traumatiseret i disse år, kan komme til at opleve sig selv som værende forkert. Hvis barnet fx modtager signaler, der peger på at dets bevægelser er forkert, så kan det ende med en oplevelse af at, jeg er forkert. Det at de bliver afbrudt i noget, der for barnet er en naturlig proces, ’jeg udforsker frygtløst verdenen omkring mig med nysgerrighed’, bliver gjort forkert og kan efterlade en oplevelse af, at der er en god og en dårlig, måde at være på i verden.

Et tumling der oplever voldsomme reaktioner eller bliver traumatiseret på sin nysgerrige færd frem i verden, kan reagere i to retninger. Den ene fører til angst og den anden overdreven frygtløshed – fælles for dem er at begge retninger involvere en higen efter kontrol.

Perioder eller hændelser i livet, der knytter sig til det tredje Indre Barn

Der kan være forskellige tidspunkter i livet eller særlige hændelser, hvor et såret tredje Indre Barn kan blive aktiveret og falde tilbage i sin overlevelsesstrategi. Hvis barnet har klaret sig igennem med en overdreven frygtløshed, vil de ofte udfordre deres egen frygt igen og igen i forsøget på at mærke sig selv og derigennem bevare en oplevelse af, at de selv har kontrollen. Har barnets strategi været at undgå det ukendte og farlige, så kan situationer i voksenlivet, hvor de mister kontrollen udløse angst. Uanset om det er den ene eller anden retning strategien går i, så manifesterer behovet for kontrol sig fysisk ved, at man som voksen kan have svært ved at give sig hen og give slip.

Kropsudtryk for tredje Indre Barn

Jeg ser ofte, at der er en særlig kroptype, som knytter sig til netop det tredje Indre Barn – tumlingen. Den vil typisk være formet lidt som en nedafgående pyramide. Dvs. bred foroven, smal hofte og tynde ben. En kropsform som signalerer minimal jordforbindelse. Det kan minde om et barn, der skal lære at gå og hvor energien ligger fra hofteområdet og op, ja ofte helt op i skuldrene. Det kan tolkes, som et behov for at hæve sig op eller hæve sig over andre. Livskraften ligger i at, jeg er så stærk, at jeg må løfte mig.

Hos nogen ser man, at spændinger særligt sætter sig i den store lændemuskel. Nogle mennesker oplever også, at det er netop lændemusklen, der stivner eller trækker sig sammen, hvis de får et chok. Hos tumlingebarnet er netop den muskel endnu ikke fuldt udviklet, så hvis et traume indtræffer i den periode, så kan den ligesom låse sig i udviklingen og have en tendens til at stivne, når der er pres på. Det kan føles som at noget holder fast i lænden. Hos andre kan det løbe op i nakke og skuldre, næsten som en sammentrækning i muskulaturen. Det kender vi også fra, når vi bliver forskrækkede, at skuldrene ligesom hopper op. For nogen bliver styrketræning en måde at kompensere. I forsøget på ikke at føle svaghed bygges, der en stor muskulatur op omkring nakke og skuldre – det som også bliver kaldt det for en tyrenakke. Den muskulatur fungerer lidt, som et fysisk skjold og en modtand mod at vise sårbarhed.

Karaktertræk, der kendetegner det tredje Indre Barn

En grundlæggende overbevisning for det tredje Indre Barn – tumlingen – er, at verden er et farligt sted, og hvis jeg overgiver mig, så dør jeg. Kamp og det at bruge sin kraft, bliver for nogle en nærliggende måde at være i verden på. Det altid at tage kampen og ofre alt, kan i sidste ende koste dyrt. Måske bedst illustreret med et billede stå af, at på slagmarken som vinder, men alt er død – så hvad er egentlig vundet?

Fordi verden grundlæggende opleves som et utrygt sted for et såret tredje Indre Barn, så bliver kontrol også et gennemgående tema for mange. Hvis verden er utryg, så må jeg have kontrol, både over mig selv og andre. Det kan blandt andet komme til udtryk, som et overdrevent behov for at planlægge alt i livet, læge detaljerede planer for alting, to-do lister, skemaer o.l. Det kan også være ift. nære relationer , hvor angsten for at blive gjort forkert, betyder at de gerne vil kontrollere deres relationer og nogle gange kan ende ud i en manipulerende adfærd, fordi deres kontrol behov byder dem en fast idé om, hvordan alting skal være.

Spørgsmål du kan stille

Føler jeg mig også elsket, når jeg er sårbar?

Taler jeg hårdt til andre og til mig selv?

Hvorfor vælger jeg konflikter eller relationer, som er konfliktfyldte?

Hvornår føler jeg mig uretfærdig behandlet?

Øvelse til at hele det tredje Indre Barn – tumlingen

Det er ok og jeg er elsket selvom, jeg er sårbar. Sårbarhed er en styrke

Prøv at læne dig ind i livet og overgiv dig

Træn dig selv i at afgive kontrol. Start med at gøre det i det små

tumling-i-skoven

Her finder du en introduktion til de forskellige karakterstrukturer for Indre Barn metoden

Du kan læse mere om Indre Barn metoden her

af

Terapeut, underviser, foredragsholder og medstifter af Skandinaviens største skole for kropsterapi, Totum.

Del

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Indre Barn Og De Fem Forskellige Karakterstrukturer • Ronni Vistisen - […] 3. Tumlingen og selvstændighed       […]
  2. Indre Barn Og De 5 Karakterstrukturer • Ronni Vistisen - […] 3. Tumlingen og selvstændighed       […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis guide til de fem indre børn i dig

-

Indre Barn-specialist Ronni Vistisen

Lær dine indre børn at kende i gennem fem korte meditationer og modtag samtidig mit nyhedsbrev med inspiration til et mere selvkærligt liv.

Privatlivspolitik

Tak for tilmeldingen.