Når vi undgår at gå ind i det traumatiske, misser vi invitationen til at møde os selv i det behov, der ikke blev dækket, da traumet opstod. Og så går vi glip af den frihed og livsglæde, som ligger på den anden side af forløsningen. Jeg har set flere hundrede mennesker forløse alt fra meget tunge traumer til de traumer, der anses som mere almindelige. Jeg har set studerende blive frie i deres liv efter aldrig at have troet, det skulle være muligt (og dog – de har haft et gåpåmod, der alligevel førte dem til at dykke ind i deres egne dybder og søge det kærlige møde med sig selv). I denne blog deler jeg, hvorfor traumer har potentiale, og hvordan vi arbejder med dem ud fra Indre Barn Metoden.
Jeg forstår godt, at det kan føles farefuldt at komme i kontakt med det gamle traume, og at mange undgår at bevæge sig derhen. Derfor er det vigtigt for mig at italesætte, at traumet i virkeligheden er en vejviser, der peger på det sted, hvor vejen til et kærligere og mere connected liv ligger.
Alle mennesker har traumer. Det er et grundvilkår for livet, at den trygge forbindelse til andre brydes, og at bruddet ikke altid kan repareres i nuet. Men vores intelligente krop viser os vejen tilbage til et liv, hvor vi kan trives – for når vi oplever et traume blive aktiveret i nutiden, ligger der en kærlig invitation til at imødekomme det behov, der ikke blev mødt, da traumet opstod.
Hvad er et traume?
Man kan sige, at et traume er en fastfrosset tilstand, som er opstået gennem et slags brud, ofte i barndommen. Den fastfrosne tilstand kan aktiveres af alt det, vi kan sanse omkring os, og det kan føles overvældende, når det aktiveres. Det kan komme til udtryk:
- Kropsligt: kroppen kan fx stivne, når relationer føles farlige
- Følelsesmæssigt: gennem fx angst, skam, sorg eller vrede
- Mentalt: gennem overbevisninger, tankemylder – vi sætter den “gamle plade på”
Fælles for de traumerelaterede reaktioner er, at du mister din frihed lige dér, og du forsvinder så at sige fra nutiden og fra den situation eller relation, du er i. En anden måde at sige det på er, at du fryser og ikke kan bevæge dig i det, du oplever, enten kropsligt, følelsesmæssigt, mentalt eller på flere af disse planer samtidig. Du bliver vred, bange eller føler dig forkert, du tænker negativt om dig selv eller andre, eller du trækker og låser i kroppen. I disse situationer kan du ikke forbinde dig til andre mennesker eller mærke varme, ro, frihed og kærlighed. Og jo mere, dine traumer fylder, jo sværere får du ved at indgå i meningsfulde relationer, et berigende arbejdsliv og at nyde livet i dets mange facetter af skønhed.
Den kærlige invitation
Både som klient og som psykolog eller terapeut, kan man opleve modstand på at gå ind i traumet. Klienten har den åbenlyse modstand mod at genopleve det, der i første omgang fik personen til at lukke ned. Måske har personen endda oplevet at åbne op for det sårbare uden at blive mødt kærligt, hvilket skaber et ekstra behov for tryghed, før personen igen vover at bevæge sig derind. Psykologer og terapeuter kan også opleve en udfordring ved at gå ind i traumet af frygt for, at kunne retraumatisere klienten. Denne frygt er reel, da det netop er en risiko, at man ved at tilgå traumet uden de rette kompetencer, kan få vækket tigeren uden at få den til ro igen (væk tigeren er psykologen bag solid traumeforskning og Somatic Experiencing Peter Levines talemåde). Der er også fare for, at du som terapeut selv kan komme i kontakt med dine traumer – og hvad stiller du så op?
Men ethvert traumer inviterer til, at vi kan gå os selv kærligt i møde. For traumet viser os netop, hvor bruddet er, og her har vi mulighed for at imødekomme det behov, der ikke blev dækket, da traumet opstod. Det behov har vi nemlig stadig.
Indre Barn Metoden
Indre Barn Metoden er skabt for at imødegå invitationen til at tage os af de traumer, der er opstået gennem barndommen. I Indre Barn har vi ikke blot samtaleterapi, hvor vi går tilbage og analyserer, hvad der skete og forstår det kognitivt. Denne læring kan selvfølgelig godt lande gennem metoden – men først senere. Først må vi skabe et trygt rum, og så må vi gå tilbage til det sted, hvor såret opstod.
I Indre Barn Terapi arbejder vi kropsligt, følelsesmæssigt eller mentalt – eller på flere af disse planer samtidig. Det er som nævnt ovenfor på disse planer, dit traume kan komme til udtryk. Det afhænger af, hvordan traumet påvirker os i dag. Terapien foregår konkret ved, at terapeut og klient først mødes i en samtale, hvor der skabes et trygt rum. Herefter lægger klienten sig på briksen, hvor terapeuten gennem blide, pulserende bevægelser og stræk samt guidning af åndedrættet hjælper klienten til at opnå yderligere tryghed. Herefter vil terapeuten oftest sidde ved klientens hoved og guide klienten i en visualisering tilbage og møde sit indre barn i en given situation, hvor et behov ikke blev dækket. Her genoplever klienten de sansninger, der var dengang, og visualiseringen giver ofte adgang til mange detaljer og kropslige sansninger. Dette skaber et rum for, at klienten kan genopleve situationen fra et trygt sted. På briksen er der mulighed for at gennemleve situationen og forløse de følelser, der opstod dengang, og der kan komme voldsomme reaktioner. Det giver klienten mulighed for at møde sit indre barn og skabe en ny fortælling.
Som voksne er det vores bedste hjælp, at vi kan imødekomme vores egne behov, og dette lærer vi at blive erfarne i at gøre gennem Indre Barn Metoden. Det hjælper til en oplevelse af, at traumet er overstået – og vi bliver således mere fri af at blive fanget i samme tilstand igen og igen.
Det betyder ikke, at vi ikke har behov for at blive set og få omsorg fra andre, men det betyder, at vi i første omgang kan opdage hos os selv, når der er noget på spil. Derfra kan vi bedre mærke, hvilket behov vi har, og så kan vi bedre imødekomme os selv – også når det handler om at række ud og bede om en andens kærlige kontakt i noget sårbart.
En tryg guide
Det er muligt at lave Indre Barn arbejde selv – men det kræver træning. I første omgang er det sikrest at have en tryg og kompetent terapeut eller psykolog, der kan guide dig igennem dine Indre Barn visualiseringer. Derfor er en stor del af uddannelsen til Indre Barn Traumeterapeut, at du går i egenterapi hos mig, at du træner i en gruppe og deltager i supervision. Vi kan kun tage folk så langt i det terapeutiske rum, som vi selv er gået. Derfor har alle, der er uddannet i Indre Barn hos mig, gennemgået et forløsende traumeterapeutisk forløb gennem deres uddannelse.
Læs uddannede terapeuters livshistorier
Det nydelsesfulde liv
Når nervesystemet giver slip, oplever vi ro. Vi kan mærke kroppen igen, og så får vi lyst til at bevæge den. Hjernen virker igen, og så får vi lyst til at være kreative. Følelseslivet bliver rigt – i stedet for at følelserne er vores fjende, bliver de berigende – vi kan i højere grad blive rørt over skønhed i naturen eller i musik. Vores relationer bliver dybere – vi tør være i kontakten og mærke forbundetheden til os selv og dem omkring os.
Lyt til podcasten: Traumer har potentiale
Vil du uddannes til Indre Barn Traumeterapeut?
Hvis du er interesseret i at højne dine kompetencer indenfor traumeterapi og udvide dit netværk af andre terapeuter, psykologer, psykoterapeuter og behandlere, der beskæftiger sig med terapi og traumer, kan Indre Barn Traumeterapeut-uddannelsen måske være noget for dig.
Holdstart 16. november 2023
0 kommentarer