+45 51 51 68 80 kontakt@ronnivistisen.dk

Frygten for at retraumatisere klienten

Mange terapeuter, behandlere og psykologer oplever, at traumearbejdet kan føles tungt og måske endda farligt. I dette blogindlæg kommer jeg ind på én ud af tre årsager til, hvorfor traumearbejdet kan føles svært for terapeuter. Læs også: Når terapeutens egne traumer aktiveres og Hvordan kan du se, at en klient er kommet sig over et traume?

Nogle terapeuter fortæller, at de kan opleve en modstand mod at tage klienten igennem traumet, fordi terapeuten frygter, at klienten vil blive fastlåst i de svære følelser. Og det er med god grund – der er en helt naturlig årsag til, at vi mennesker føler frygt. Frygten fortæller os, at der er en potentiel fare, og hvis man behandler traumer delvist, kan det netop retraumatisere klienten. Terapeutens frygt for at gå ind i traumer uden betænkeligheder er helt forståelig.

Et traume opstår, når nervesystemet fryser fast i en tilstand. Det lille barn, der bliver forladt, kan få et traume, som påvirker, at tætte relationer senere i livet, føles farlige, fordi der er sandsynlighed for at blive forladt. Reelt set er relationerne ikke farlige, men de føles sådan, fordi nervesystemet er frosset fast i denne tilstand. Så hvis en terapeut arbejder med en voksen klient omkring dette tema – fx i relation til klientens partner eller børn – uden at behandle traumet, er der risiko for, at man vil få arbejdet med problematikken overfladisk, og klienten når ikke til bunds i sit mønster.

Terapeutens betænkelighed her kan pege på et behov for at få kompetencer indenfor traumeterapi, således at terapeuten kan gå med klienten derhen, hvor roden til udfordringerne sidder – og hjælpe med at forløse dem, så klienten i højere og højere grad kan skabe det liv, vedkommende ønsker.

Når vi arbejder med traumer uden at være fortrolige med dem

På den anden side kan man som terapeut uden de nødvendige kompetencer komme til at tage klienten for dybt ind i traumet uden evne til at føre personen tilbage eller igennem. Sådan kan en klient gå fra en session og have det værre, end før personen kom. Dette er selvfølgelig ikke det, vi terapeuter ønsker.

Jeg ved, at vi som terapeuter må blive kompetente

til at arbejde med traumer.

Det er derfor, jeg har skabt 

Indre Barn Traumeterapeutuddannelsen

– Ronni Vistisen, kropsterapeut, psykoterapeut og grundlægger af Totum og Indre Barn-Metoden

Hvad kan du gøre, når du mærker denne frygt som terapeut?

Hvis du har haft en klient, hvor du enten undlod at vove dig ind i traumet, eller hvor du efterfølgende overvejer, om klienten rent faktisk blev retraumatiseret, er der flere ting, du kan gøre her og nu samt på sigt:

1. Vær blid

Du kan altid starte med at møde dig selv dér, hvor du er. Vi mennesker bliver – som du som terapeut helt sikkert også ved – aldrig “færdige” med vores egen proces. Vi har en intention om at være åbne og bevidste, og nu står du igen overfor en mulighed for at udvide dig. Vær blid ved dig selv. Mere konkret kan du tjekke ind med dig selv, om der ligger en skyldfølelse i denne erfaring med din klient. Gennemgå sessionen skridt for skridt og undersøg, hvad der foregik.

2. Hav et netværk af fortrolige

Det bedste, du kan gøre, er at række ud til fortrolige (gerne fagfolk) og arbejde det, der er foregået, igennem. Vi kan gøre meget selv – danse, lave rysteterapi og vejrtrækningsøvelser. Men min erfaring med den slags er, at den mest effektive og egenkærlige vej er at få hjælp udefra til at komme helt igennem det. 

3. Debrief klienten

Hvis du oplever, at der er sandsynlighed for, at klienten er blevet retraumatiseret, er det godt at række ud til klienten og debriefe med personen. Gør gerne dette efter at have gennemgået forløbet selv og med andre, så klienten kan mærke, at du er rolig, ansvarsfuld og tryg, og at personen igen kan læne sig ind i dig og blive holdt.

Efteruddan dig i traumearbejde

Kopi af Banner til nyhedsbrev 6

Hvis du er interesseret i at højne dine kompetencer indenfor traumeterapi og udvide dit netværk af andre terapeuter, psykologer, psykoterapeuter og behandlere, der beskæftiger sig med terapi og traumer, kan Indre Barn Traumeterapeutuddannelsen måske være noget for dig.

Uddannelsen starter 16. november 2023.

Tilmeld dig inden den 15. august og få early bird pris – spar 5.000 kroner.

af

Terapeut, underviser, foredragsholder og medstifter af Skandinaviens største skole for kropsterapi, Totum.

Del

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis guide til de fem indre børn i dig

-

Indre Barn-specialist Ronni Vistisen

Lær dine indre børn at kende i gennem fem korte meditationer og modtag samtidig mit nyhedsbrev med inspiration til et mere selvkærligt liv.

Privatlivspolitik

Tak for tilmeldingen.