+45 51 51 68 80 kontakt@ronnivistisen.dk

Når traumer nedarves

Hvordan arver vi traumer fra vores forældre, hvordan kan man genkende et nedarvet traume, og hvordan kan det bearbejdes? I dette blogindlæg ser vi nærmere på transgenerationelle traumer.

Ubearbejdede traumer hos forældre videreføres til deres børn. Det peger meget viden omkring traumer på. De fleste mennesker mærker det intuitivt: de udfordringer, der kommer frem hos det individuelle, voksne menneske, har tråde tilbage til barndommen og ind i, hvordan det nu voksne barns forældres traumemønstre har udspillet sig. Følgende scenarie beskriver det meget godt:

En mor og hendes 3-årige barn er ude at køre bus. Situationen er neutral, og nervesystemerne er i ro. Ved et stoppested kommer en fuld mand ind i bussen. Moren ser ham med det samme og kigger ned, mens hun følger mandens bevægelser gennem bussen ud af øjenkrogen. Hun bemærker, at hans ansigt er rettet mod barnet, og hun fornemmer et stort smil på mandens ansigt. Han henvender sig til barnet:

“Hej lille ven, er du ude at køre bus med mor?”

Det krymper sig sammen indeni hende. Manden har sat sig på et sæde skråt overfor dem. Hun kan lugte hans ånde.

“Jeg har to børn, de er voksne nu,” siger manden.

Moren begynder at famle med sin telefon og stirrer hårdt ud af vinduet. Barnet kigger forundrende på den kontaktsøgende mand og så på sin mor. Moren tager med et hurtigt greb barnet op på skødet og holder fast rundt om barnets mave, der vrider sig og gerne vil sidde på sit eget sæde. Hendes tanker farer rundt, og hun ved ikke, om hun overreagerer. Med adrenalin i blodet rejser hun sig med barnet på armen, og hun ender med at vente længe ved bussens dør med et uroligt barn, der ikke vil sidde i klapvognen. Normalt rejser hun sig først, lige før de skal ud af bussen, men hendes krop flygtede, så snart den kunne, fra den alkoholiske mand, så nu står de her – i uro.

Da de står af bussen er hun kort for hovedet overfor sit barn.

“Sid nu stille! Nej, du kan ikke få en kiks!”

Og hun går med hurtige skridt mod sit ærinde.

Du kan sikkert regne forklaringen ud. Moderens far var alkoholiker, og hun har oplevet faren miste kontrollen og bringe hende i situationer, hvor hun har følt sig truet. Den fare vækkes i hende som voksen, når adfærd og lugt ligner de gamle traumesituationer. Her fryser hun og får tankemylder, mens hun senere flygter mod bussens udgang, da hun får mobiliteten tilbage.

Hendes fars alkoholisme hænger sammen med hans traume. Og farens traume er overført til hende. Nu overfører hun sit traume til sit barn, da det oplever en stivnet, fraværende, måske kold eller vred mor.

Eksemplet her er opdigtet, og det er en smule forsimplet, men vi skal huske på, at disse traumer kan udspille sig på mange forskellige måder gennem et helt liv. Det er ikke nødvendigvis én svær situation, der gør det, men mange både tydelige, men også mere subtile situationer. 

Direktøren for The Family Constellation Institute og forfatter af “It Didn’t Start with You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle”, Mark Wolynn, siger det således:

“The emotions, traits, and behaviors

we reject in our parents

will likely live on in us.

It’s our unconscious way of loving them,

a way to bring them back into our lives.”

– Mark Wolynn, forfatter af “It Didn’t Start with You”

Hvordan ser vi, at et traume er nedarvet?

Som voksen er risikoen, at vi kæmper vi med at forbinde os til vores indre barn. Vi ser tilbage på vores barndom og tænker: “Det var jo ikke så slemt” eller: “Jeg burde være taknemmelig”. Vi ender med at by-passe eller at omgå vores egne følelser, præcis ligesom en uvidende eller traumatiseret forældre(figur) har gjort det.

Første skridt er at opdage og blive bevidst om mønstrene. Klienten vil have en følelse af at være splittet, at tilsidesætte sig selv og det, personen vil.

I bevidstgørelsen opdager klienten, at han eller hun ikke kan mærke sin krop, at personen er fastlåst i et særligt tankemønster – fastlåst i smerte og lidelse.

Indre Barn Metoden opløser traumet 

Indre barn metoden er en metode til at møde sig selv kærligt i alle de tilknytningsmønstre, der er. Alle de elementer, der er i spil i forbindelse med traumer, er lagt ind i modellen: bevidstgørelse, kroppen, nervesystemet og hjernen.

Indre barn metoden er en guidning ind i den sansning, som føles voldsom og ubærlig. Metoden lærer os, hvordan vi kan gå varsomt ind i og ud af sansningen. Vi bliver nødt til at komme ned og hente de sansninger, som vores indre barn oplever, og tage dem med op i den bevidsthed, vi har nu. Med metoden giver nervesystemet slip. Og når nervesystemet giver slip, så oplever vi ro. Vi kan mærke kroppen igen, hvilket giver os motivation til at bevæge den. Hjernen virker bedre, så vi får lyst til at være kreative. Følelseslivet bliver rigt – og i stedet for at følelserne er vores fjende, bliver de berigende – vi kan i højere grad blive rørt over skønhed i naturen eller i musik.

Vi kan ikke lave om på historien, det der er sket er sket. Men med indre barn metoden kan vi lave om på, hvordan det klienten oplevede, da personen var barn, føles i kroppen i dag. Vi kan lave om på, hvordan han eller hun reagerer, når personen kommer i kontakt med gamle følelsesmønstre.

“Vi kan ikke lave om på historien,

det der er sket er sket.

Men med indre barn metoden kan vi lave om på,

hvordan det klienten oplevede,

da personen var barn,

føles i kroppen i dag.”

– Ronni Vistisen, Psykoterapeut, kropsterapeut, og uddannelsesleder

Vil du lære at mestre Indre Barn metoden, så du kan hjælpe dine klienter – og dig selv – med at bearbejde traumer?

Kopi af Banner til nyhedsbrev 6

Hvis du er interesseret i at højne dine kompetencer indenfor traumeterapi og udvide dit netværk af andre terapeuter, psykologer, psykoterapeuter og behandlere, der beskæftiger sig med terapi og traumer, kan Indre Barn Traumeterapeut-uddannelsen måske være noget for dig.

Uddannelsen starter 16. november 2023.

Tilmeld dig inden den 15. august og få early bird pris – spar 5.000 kroner.Se her hvad andre fik ud af tage Indre Barn Traumeterapeut-uddannelsen 

Indre barn uddannelsen har været en kæmpe udviklingsrejse for mig personligt og professionelt som behandler. Den har oversteget alle mine forventninger. 

Jeg har fået en bred viden om karakterstrukturer, traumearbejde, sansninger og bevægelser udover selvfølgelig hele Indre barn teknikken. 

Allerede under uddannelsen begyndte jeg at implementere Indre barn teknikken i mine behandlinger og jeg har fået et fantastisk stykke værktøj til brug i sessioner med mine klienter. 

Ronni som underviser forstår i den grad at gøre undervisningen levende og på en rummende og nænsom måde guide os alle ind i processen med at møde vores indre børn. Han er god til at formidle og gennemgår teori med masser af eksempler og øvelser, så man får det belyst på flere måder. 

Jeg kan varmt anbefale uddannelsen til enhver der ønsker at arbejde med selvudvikling og få stærke værktøjer til arbejdet med klienter, om det er som krops-eller psykoterapeut eller andet indenfor selvudvikling.

– Maria Abildtrup, Kropsterapeut og Indre Barn Traumeterapeut

af

Terapeut, underviser, foredragsholder og medstifter af Skandinaviens største skole for kropsterapi, Totum.

Del

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis guide til de fem indre børn i dig

-

Indre Barn-specialist Ronni Vistisen

Lær dine indre børn at kende i gennem fem korte meditationer og modtag samtidig mit nyhedsbrev med inspiration til et mere selvkærligt liv.

Privatlivspolitik

Tak for tilmeldingen.