Merete Troelsen: Du kan stole på det, du mærker
Som barn og ung oplever Merete Troelsen, at der opstår en mistillid til at lytte til sin intuition og det, hun sanser. Budskabet om vigtigheden af at give disse ting plads kommer i form af tilbagevendende depressioner. I dag ved Merete, at depressionen var sund og vigtig. Her fortæller Merete om, hvordan hun fandt tilbage til at stole på det, hun mærker, og at give den sansende del af hende plads.
Da Merete Troelsen ligger i sin mors mave, ligger hun der ikke alene: Sammen med sig har hun sin enæggede tvillingesøster. Oplevelsen af at fødes som nummer to, kommer til at præge Meretes liv. “Den første forladthed, vi mærker som mennesker, er, når vi adskilles fra vores mors mave,” fortæller Merete. “Og for mig var det, at jeg fødtes som et uventet barn nummer to, en ekstra faktor i begyndelsen på livet.”
Men hvordan kunne Merete komme tilbage til denne helt tidlige oplevelse ved fødslen og gennem denne forståelse og sansning af dette minde komme tilbage til sin sansende kreativitet? Det vender vi tilbage til.
Et spørgsmål om identitet
Fornemmelsen af adskillelse mærker Merete både fra fødslen, men også i forhold til en slags adskillelse i sig selv. Tvillingerne vokser op som to spejlbilleder af hinanden og går i ens tøj. Merete spørger:
“Hvordan skulle jeg kunne vide, hvem jeg selv var, når jeg altid kunne se mit spejlbillede gå rundt i nærheden af mig?”
Samtidig oplevede Merete verden meget stærkt gennem sine sanser, hvilket der ikke var meget plads til under opvæksten. I skolen blev der fokuseret på den logiske og tænkende evne, og den sansende, kreative side af hende blev lukket sammen. Der var ikke plads.
Depressionen som budbringer
Da Merete Troelsen er midt i 20’erne begynder hun at opleve tilbagevendende depressioner, som bliver behandlet gennem terapi og medicin. Det hjælper hende igennem en hverdag med tre små børn. Men noget i hende kan ikke finde ro i, at hun skal være på medicin resten af livet, og hun begynder at interessere sig for alternativ helbredelse, energi og healing.
Efter en sommer, hvor hun har været særligt dybt nede, starter hun i kropsterapi. Det efterår finder hun ud af, at hun er nødt til at lave en drastisk ændring, og hun beslutter sig for at sige op på sit arbejde som grafiker på et forlag, hvor hun har været i 15 år.
“Jeg kiggede op i luften og sagde: ‘Nu er det op til jer at guide mig.’ Der slap jeg tøjlerne helt,” fortæller Merete.
Den efterfølgende tid tager Merete en uddannelse i kropsterapi og healing. Og gennem mødet med Indre Barn-metoden på den kropsterapeutiske uddannelse mærker hun et kald om at gå dybere med denne metode og vælger at tage uddannelsen til Indre Barn Traumeterapeut. Og det er netop her svaret om sansningen fra fødslen ligger.
Merete genkalder en Indre Barn-session, hvor oplevelsen bliver særligt fremtrædende: “Det er en sansning af at blive forladt af en del af mig, at noget, der oprindeligt var en helhed, bliver delt. Og så en enorm forladthed.” Det, hun mærker her, er det tidspunkt, hvor hendes søster fødes, og hun mærker den første adskillelse. Og heraf længslen efter at føle sig hel igen. Denne stærke sansning er ordløs, men det gør den ikke mindre tydelig for Merete. “Den har skabt grobund for netop at begynde at mærke min identitet. For når jeg tør stole på det, jeg mærker, så ved jeg, hvem jeg er, og så føler jeg mig hel” siger hun.
At lukke sammen – og åbne op igen
“Indre Barn Traumeterapeutuddannelsen har givet mig evnen til at stole på det, jeg mærker, særligt fordi uddannelsen giver mig nogle rammer at gøre det i. Og det at komme tilbage til min sansestærke side, det er en stor ressource i forhold til at være terapeut.” forklarer Merete. “Jeg føler at jeg bruger hele mig ved briksen og at arbejdet bringer mig i dybere kontakt med den, jeg er. Samtidig kan jeg hjælpe mine klienter til at finde sig selv igennem deres sansning”.
Hun fortæller, at hun har ro i sin historie – velvidende, at den fortsætter.
“Jeg arbejder stadig meget med mit indre barn og har fundet vejen til kunstterapi,” fortæller Merete. Her er det vigtigt for hende at skabe et frit og kreativt udtryk på en kunstfærdig og sanselig måde, netop som der blev lukket sammen i hende som barn. “I det indre barn ligger uanede ressourcer. Ofte tænker vi på terapien som heling af det sårede indre barn, hvilket naturligvis er vigtigt, men jeg oplever lige så ofte, at jeg selv og klienterne møder et barn fuld af livsglæde, visdom og kreativitet, som frisættes og dermed heler den voksne”
Merete forklarer, at hun som terapeut både arbejder med samtalen, men hun bruger også healing og energi til at arbejde med klientens krop.
“Jeg lytter til det, jeg sanser, og så får jeg en oplevelse af rent energetisk at sætte kroppen sammen med hænderne. Det energiarbejde giver klienten en følelse af at blive hel igen og skaber en enorm fred i klienten.”
Det, du mærker, er rigtigt nok
“For mig hænger depression ofte sammen med en undertrykt skaberkraft,” siger Merete.
Hun forklarer, at hun ser depression som et sundhedstegn. Den fortæller, at der er noget, der ikke er, som det skal være i vores liv. Det kan være, vi skal gøre noget ved jobbet eller parforholdet – eller det kan være forholdet til os selv, som er præget af for mange ukærlige tanker, der dømmer eller bekymrer sig. Altså at vi har fået skabt os et liv, der på det ydre eller indre plan ikke giver os plads til at være den vi er. Og vi skal give det lov og tid for at finde frem til de sunde svar i os. For det tager tid og kræver ro at give sansningerne plads.
“Stol på det, du mærker – for det, du mærker, er rigtigt nok.” afslutter Merete.